A romantikus kastélyromot közel tíz éve teljesen felújították, előtte omladékhalom és gaz fogadta az odalátogatót, a csupasz falakon még tető sem volt. A kunbaracsi neves majort ma már pompázatos kastély ékesíti. A jelenlegi tulajdonos kitartásának, elhivatottságának köszönhetően a Vörös Kastély gyakorlatilag újjászületett

A kastély múltja

Vörös Kastély légifelvétel

A kastélyt 1920-ban említették először vörös kastély néven

Az idők során többször átépített épület központi tornyát egy időben vörös míniumos lemez fedte, innen kapta nevét. A kúria homlokzatán ma is látható a márványba vésett Vörös Kastély felirat.
A kastély legrégebbi része, a földszinti boltozatos terem, az 1780-as években épülhetett marha vagy juh istállónak. A majorság kezdetben a Teleki család, később a Zeyk család tulajdonában volt. Száz évvel később, az 1870-es években alakították a gazdasági épületet kastéllyá emeletráépítéssel és új épületszárnyak kialakításával.
A legutóbbi felújítási munkálatok során egy XII-XIV. századi templom maradványaira is rábukkantak a kunbaracsi birtokon. Mint kiderült, az épület külső, bástyaszerű részébe egy Árpád-kori templomból származó köveket építettek az 1800-as évek végén. Az ősi szentély valaha az épülettől körülbelül nyolcszáz méterre található templomdombon állt.

A felújítások sora

A huszadik században meglehetősen viszontagságos története volt a kastélynak, gazdái sűrűn cserélődtek. Azért nem államosították 1945 után, mert tulajdonosai paraszti származásúak voltak, és sokat tettek a környékbeli mezőgazdaság fejlesztéséért. A kunbaracsi termelőszövetkezet 1979-ben vette meg a birtokot, de anyagi eszközök híján az állagmegóvást sem tudta megoldani.

Vörös Kastély étterem

A lovagteremben harminc éve még traktorokat szereltek

A dongaboltozatos „lovagterem”, a termelőszövetkezet idejében traktortárolóként és szerelőműhelyként működött, vastag olajréteg borította padlóját.
A kastély kálváriája tovább folytatódott, amikor 1984-ben megvette egy vállalkozó, aki panzióvá akarta alakítani. Miután kerete elfogyott, ő is továbbadta a tulajdonjogot.

Az épület állapota egyre romlott, a kilencvenes években tető sem fedte. Felújítása az utolsó pillanatban kezdődött el, és 2000 végére fejeződött be.

Jelen

Vörös Kastély tó és fürdőház

Vörös Kastély tó és fürdőház

A Vörös Kastély belső megújításon esett át az elmúlt évek során, a lakberendezés a kastélyban élő tulajdonosok kiváló ízlését dicséri. Szintén ők gondoskodtak a szállóvendégek teljes kényelmét és szórakoztatását biztosító úszómedence, a tó melletti fürdőház és a mini fitness terem kialakításáról. A kastély a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Szövetsége tagjaként kínál szálláshelyet és éttermi szolgáltatásokat látogatóinak, kik itt tartózkodásuk során a tulajdonos vendégeként érezhetik magukat.  A kastély egyaránt kiválóan alkalmas esküvői helyszínnek és vállalati rendezvények magtartására.

Forrás